Kuala Lumpur :
Feed not found.
Feed not found.

100_4373

Dibuka pada tahun 1954 oleh Dato’ Syed Esa Alwee, Cikgu Baba bin Othman, Dato’ Bidin Login, Cikgu Shuib Ismail, Cikgu Mohd Diah Abd Rahman dan beberapa orang pemimpin Pengakap.

haji baba othman

 

 

Cikgu Baba bin Othman

Nama Diamond Jubilee Park  (Jubli Intan) diambil sempena nama dari perayaan perajaan Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Abu Bakar (1895-1955).

* Dibuka setelah kerajaan Johor menganugerahkan tanah di Tanjung Laboh. Pemimpin Pengakap bergotong royong menebang pokok kelapa, pokok nibong, pohon buluh, menebas semak samun di kawasan yang akan didirikan kem tersebut.

* Menggunakan kudrat tulang empat kerat dengan bantuan gergaji dan alat-alat tradisional
sahaja untuk membersihkan dan membina kem tersebut.

* Terletak di kampung Tanjung Laboh, mukim IX kira-kira 14 ½ km dari Bandar Penggaram menghala ke Pontian. Luasnya 23 ½ ekar.

* Keadaannya berbukit-bukit dengan bertanahkan pasir putih poros.

* Pada asalnya, terdapat beberapa pondok Pengakap dan sebuah dewan kayu diberi nama Dewan Dato’ Syed Esa . Luas dewan ini 199kaki x 20 kaki.

* Terdapat empat buah bilik di dewan tersebut dengan diberi nama; Baba Room, Bidin Room,
Shuib Room dan Majid Room iaitu di antara empat tokoh Pengakap yang mengasaskan pembinaan
kem tersebut.

Majlis Pesuruhjaya Pengakap Negeri Johor 1960an

*Pondok-pondok telah dibina disekitar kawasan terdiri dari Home Guard Hut, Paiman Hut, Bakri Hut, Lenga Hut, Kluang Hut, Penggaram Hut, Johor Bahru Hut, Pontian Hut, Tangkak Hut dan Cordeiro Hut.

* Telah dirasmikan oleh Tengku Mahkota Johor, Tengku Ismail Ibni Sultan Ibrahim pada 23 Mac 1956kji_rasmi1sejarah pembinaan kem pengakap tanjung laboha55laung agung PKKdewan syed esa 2008c (1)

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com

Hakcipta © 2017 - Persekutuan Pengakap Malaysia